Iti doresti sa fii manager, chiar daca drumul pana acolo va fi lung si anevoios si chiar daca, de fapt, abia ajuns acolo, atunci vor incepe problemele?

Cel mai important lucru pentru a fi un manager de succes este sa ii faci pe ceilalti sa isi doreasca sa te urmeze. Asta inseamna sa ai teluri inalte, sa ai viziune, sa stii sa ii faci pe ceilalti sa considere telurile impuse de tine ca fiind dezirabile si sa ii motivezi ca sa le urmareasca. Suna destul de dificil, nu-i asa?

Chiar daca nu esti inca manager, ci doar parte din echipa unei organizatii, trebuie sa inveti sa te pregatesti de pe acum. Fiecare pas facut de tine in cariera iti poate spune daca ulterior oamenii vor dori sa te urmeze si sa se alature tie.

Urmatoarele abiliti spun despre tine daca esti un manager de succes:

  • Iti construiesti relatii interpersonale eficiente si bazate pe empatie. Daca sefii, colegii sau subordonati te percep ca o persoana capabila sa exprime sentimente autentice de grija si compasiune, daca stii sa asculti, sa cladesti relatii bazate pe colaborare, respect si incredere, atunci esti pe calea cea buna.

  • Comunici eficient si explicit in scris, oral sau pe email. Este important sa asculti, sa iti adaptezi discursul in functie de persoana cu care discuti, sa incerci sa intelegi punctul celuilalt de vedere si sa aduci argumente pe care el sa le inteleaga. Sa dai feedback este la fel de important si sa verifici daca lucrurile au fost intelese.

  • Stii sa construiesti o echipa, indiferent de dificultatea caracterelor membrilor ei. Oamenii vor sa simta ca sunt parte dintr-o echipa si ca impreuna cu ceilalti au devenit mai eficienti si mai creativi. Daca tu vei reusi sa ii ajuti, esti un adevarat manager. 

  • Recunosti abilitatile celorlalti si stii sa ii ajuti pe acestia sa devina mai eficienti si sa se dezvolte. Atata timp cat stii sa incurajezi si sa “cresti” oameni nu ar trebui sa ai probleme nici sa ii conduci.

  • Esti constient de puterea exemplului personal si stii sa le arati celorlalti calea pe care sa o apuce. Nu le ceri celorlalti lucruri pe care tu nu le poti face.

  • Stii sa lauzi atunci cand un membru al echipei tale a obtinut performanta. Stii sa evidentiezi succesele celor din jur si nu te deranjeaza sa imparti gloria cu altii. De asemenea, intelegi ca atunci cand acesta greseste, el trebuie ajutat, nu trebuie sa ii fie aplicate sanctiuni.

  • Stii sa motivezi oamenii din jurul tau si sa le creezi acestora un mediu in care meritele lor sa fie recunoscute. Doar in acest mod vei obtine mai tarziu un mediu in care angajatii tai vor intelege ca este esential sa munceasca din greu pentru a obtine performante si isi vor dori performanta din tot sufletul.

  • In final, daca esti o persoana organizata si practica si stii sa transpui financiar activitatea si obiectivele muncii tale, esti sigur o persoana care ii va putea organiza prin restul abilitatilor tale si pe cei din jur.
  • autor articol:Georgescu Raluca http://cariera.ele.ro/