Studiile superioare au devenit foarte importante in ultima perioada. Tot mai multi absolventi de liceu se inscriu la facultate. Odata ce acest lucru a luat amploare nu au intarziat nici efectele negative: precum scaderea credibilitatii diplomei si a notelor obtinute.

„Facultatea este facultativa” , obisnuiesc sa puna unii din profesorii mei, si sloganul facultatilor, avand in vedere usurinta cu care orice proaspat absolvent de liceu poate sa isi aleaga una ar fi „multi intra, putini reusesc sa ramana.” Motivele ar fi diverse: materii dificile, domniu incompatibil, dezinteres odata cu obtinerea unui loc de munca satisfacator etc.

Cu toate argumentele pro si contra facultate peste 50% din elevii claselor a XII-a aplica pentru studii superioare, deoarece pe langa faptul ca acestea reprezinta un plus in CV, este o metoda buna de a cumula informatii in domeniul ce va avea rezonanta in viitor, cariera.

Chiar daca facultatea este si va fi un avantaj pe piata fortei de munca, experienta isi spune de cele mai multe ori cuvantul. Daca esti in cautarea unui job, cu siguranta te-ai lovit de bariera numita experienta. Si cum facem noi studentii sa gasim un job pe masura cunostintelor fara ca acesta sa necesite experienta? Cu totii stim ca facultatea pune bazele teoretice in domeniul ales, dar de prea putine ori avem sansa sa aplicam aceasta teorie in practica. Totusi solutii exista! Poti participa la workshopuri, targuri de cariera, voluntariate, programe de internship, traininguri. Pe langa faptul ca iti vor imbunatatii cunostintele acumulate la cursuri iti vor dezvolta cu siguranta si abilitatile practice.

Cand vine vorba de un loc de munca insa, trebuie sa iei in considerare mai multi factorii. In primul rand trebuie sa te cunosti suficient de bine sa stii daca poti face fata unui job, si unei facultati simultan. Timpul este foarte pretios in aceasta situatie, trebuie sa stii sa il organizezi pentru a avea rezultate buna la examene, pentru a fi eficient la locul de munca si pentru a face fata situatiilor din viata personala. Daca crezi ca e prea mult, sau ca povara e prea grea si totusi ai nevoie de bani, si esti interesat sa dobandesti experienta inainte de a absolvi facultatea atunci poti alege un job part-time.

Fie reusesti sa iti organizezi bine timpul, si sa profiti de fiecare secunda, reusind astfel sa faci fata unui job si facultatii cu bine, fie facultatea si job-ul vor fi 2 notiuni antitetice in viata ta, sfatul meu ar fii sa nu cazi in plasa sansei de moment si sa renunti la facultate deoarece mai tarziu iti va veni greu sa te apuci din nou. Multi, insa sunt de parere ca trebuie sa profiti de orice oferta, sunt perfect deacord, dar trebuie sa cantaresti bine lucrurile inainte…

Fiecare lucru trebuie facut la timpul lui, si apoi de ce sa te grabesti sa muncesti..oricum toata viata vei face asta….bucurate la maxim de studentie!!!

Good luck!

Bumbac Anca